Σε κίνδυνο η υγεία του κρατούμενου απεργού πείνας, Σπ. Στρατούλη

Αναδημοσιεύω από το AlterThess:

Για σαφέστατη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και για σοβαρό κίνδυνο της υγείας του κρατουμένου Σπ. Στρατούλη ο οποίος διανύει την 33η μέρα απεργία πείνας στις φυλακές της Λάρισας έκαναν λόγο οι συνήγοροι του Σπύρου Στρατούλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο Σπύρος Στρατούλης διαμαρτύρεται με δημόσιο έγγραφο για το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης επί της παραπομπής του σε δικαστήριο με βάση όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και οι δικηγόροι του ανύπαρκτες ενδείξεις ενοχής του. Η υπόθεση αφορά την δίωξη του σχετικά με την φερόμενη συμμετοχή του σε μια δήθεν “εγκληματική οργάνωση” του αντιεξουσιαστικού χώρου το έτος 2012. Η στοχοποίησή του έγινε μετά από τηλεφωνικές υποκλοπές μέσα από τις οποίες διώχθηκαν 59 άτομα του αναρχικού χώρου. Η “εμπλοκή” του που συνίσταται στην επικοινωνία του με άτομα που στο παρελθόν είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των φυλακισμένων (με πιο γνωστή την απεργία πείνας του 2008 όταν 6.000 κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργία πείνας), αξιοποιήθηκε, όπως τονίζουν οι συνήγοροι του για να αναβαθμίσει ποινικά την υπόθεση. Ο Σπύρος Στρατούλης διαμαρτύρεται επιπλέον για την στέρηση αδειών στην οποία υπόκειται, μετά από απόφαση της διοίκησης των φυλακών Λάρισας. Να σημειωθεί ότι μετά την παραπομπή του στο δικαστήριο αφέθηκε ελεύθερος, όπως και οι υπόλοιποι διωκόμενοι για την υπόθεση αυτή, από τον Ανακριτή χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο απεργός πείνας διεκδικεί την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει στο παρόν, εάν ο ανωτέρω απεργός και οι λοιποί συγκρατηγορούμενοί του, θα παραπεμφθούν ή όχι, σε δημόσια δίκη και ζητά την επαναχορήγηση των αδειών εξόδου που λάμβανε εδώ και δύο χρόνια στη φυλακή της Λάρισας και οι οποίες διεκόπησαν στα πλαίσια της ποινικής εκκρεμότητας που τον βαρύνει. Να σημειωθεί ότι τόσο οι δικηγόροι Κωνσταντίνα Κάτσια, ο Γιάννης Ιερόπουλος, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Νομικού Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των κρατουμένων Δ. Κόρος αλλά και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣΘ Μανώλης Λαμτζίδης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Σπ. Στρατούλη, παραβίαση που συνίσταται στην στέρηση της άδειας η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την ψυχολογική επιβίωση των κρατουμένων, για την διατήρηση δεσμών με τον έξω κόσμο αλλά και για την προετοιμασία για την αποφυλάκισή τους. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι ο Σπύρος Στρατούλης από το 1992 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και ουσιαστικά βρίσκεται κοντά στο τέλος της ποινής του. Επίσης στο παρελθόν είχε κάνει σύμφωνα με τους συνηγόρους του ορθή χρήση και των 10 αδειών που του δόθηκαν . Υπό αυτήν την έννοια η στέρηση των αδειών κρίνεται ως ένα εκδικητικό μέτρο ενώ παράλληλα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μετατρέπει τον ποινικό κώδικα από όργανο προστασίας του πολίτη σε όργανο καταστολής.

Οι δικηγόροι μίλησαν ακόμη διεξοδικά για την ερμηνεία που έχει γίνει σχετικά με το άρθρο 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα, διάταξη του οποίου ορίζει το καθεστώς χορήγησης αδειών.  Όπως τόνισε ο Δ. Κόρος, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του καταστήματος κράτησης δε θα πρέπει να ερμηνεύει την διάταξη αυτή με τρόπο ώστε να στερείται ο κρατούμενος τις άδειες εξόδου του σε περίπτωση που εις βάρος του κρατουμένου δεν εκκρεμεί ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος που να αποτελεί λόγο κράτησης και όταν πληροί τι λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο Σωφρονιστικό Κώδικας. Αναφορικά με τον Σπ. Στρατούλη οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν καθώς έχει λάβει επανειλημμένες άδειες των οποίων έκανε καλή χρήση καθώς και δεν του έχει επιβληθεί κανένας από τους περιοριστικούς όρους από τον Ανακριτή.

Ο Σπύρος Στρατούλης σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του γιατρού που τον παρακολουθεί έχει χάσει 13 κιλά που αντιστοιχεί σε απώλεια 14,5% του σωματικού του βάρους πριν την έναρξη της απεργίας πείνας. Ο γιατρός διαπίστωσε έντονη καταβολή, αδυναμία συγκέντρωσης, χαμηλή αρτηριακή πίεση και συχνότητα, αφυδάτωση κ.α. ενώ παράλληλα στην γνωμάτευση επισημαίνεται η πιθανή εμφάνιση μη αναστρέψιμων βλαβών στον οργανισμό του. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και η υγεία των τριών κρατουμένων που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στον Σπύρο Στρατούλη. Και οι τρεις κρατούμενοι Ραμσής Συριανός, Μιχάλης Ραμαδάνογλου και Εριόν Μουσταφά σύμφωνα με τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια βάρους με ήδη σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

Advertisements
This entry was posted in Δικαιώματα, Επικαιρότητα, κρατική καταστολή and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s