24 Απρίλη – Διεθνής Μέρα κατά των πειραμάτων σε ζώα

Η σημερινή Διεθνής Μέρα κατά των πειραμάτων στα ζώα, βρίσκει την Ευρώπη να έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου: Η ECEAE  (Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα) μετά από 20 χρόνια αγώνων, κατάφερε με την υποστήριξη χιλιάδων πολιτών (μαζεύτηκαν πάνω από 250.000 υπογραφές!) να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο την απαγόρευση πώλησης καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και ο Μάρτιος του 2013 ήταν η τελική ημερομηνία μετά από την οποία απαγορεύεται πλέον η πώληση προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, ακόμα κι αν προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε, όπου επιτρέπονται ακόμα τα πειράματα σε ζώα.
Δυστυχώς, τα συμφέροντα πίσω από την χρήση πειραματόζωων είναι τόσο ισχυρά (βιομηχανία εκτροφής πειραματόζωων, εργαστήρια πειραμάτων), που τώρα προσπαθούν να βρουν «τρύπες» στην απαγόρευση. Οι μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών πιέζουν, λέγοντας ότι η νομοθεσία αποτελεί τροχοπέδη για την καινοτομία και την παραγωγή νέων προϊόντων. Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι, είναι η νομοθεσία της Κίνας, που υπαγορεύει τα πειράματα σε ζώα σαν προϋπόθεση για την κυκλοφορία των προϊόντων, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για εταιρείες που θέλουν να πουλάνε στην ανερχόμενη κινεζική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η απαγόρευση είναι μόνο Ευρωπαϊκή υπόθεση, στον υπόλοιπο πλανήτη τα πειράματα συνεχίζονται κανονικά.

Η ECEAE και η BUAV (Βρετανική Ένωση για την κατάργηση της ζωοτομίας) συνεχίζουν τον αγώνα με πιέσεις και ενημέρωση προς τους ευρωβουλευτές περί της ορθής εφαρμογής της απαγόρευσης, αλλά κυρίως για την προώθηση της κατάργησης κάθε είδους πειραμάτων σε ζώα.  Ο αριθμός των ζώων που υποφέρουν στα εργαστήρια της Ευρώπης μόνο, κάθε χρόνο, είναι τρομακτικός: 12 εκατομμύρια πλάσματα, ανάμεσα στα οποία εκτός από τα συνήθη πειραματόζωα -ποντίκια και ινδικά χοιρίδια- περιλαμβάνονται επίσης σκύλοι, γάτες και τεράστιος αριθμός πιθήκων και άλλων πρωτευόντων: 10.000 πρωτεύοντα θηλαστικά (στοιχεία του 2005) χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη για πειράματα από τα οποία μόνο το 20% ήταν καθαρά για ιατρικούς σκοπούς. Πολλά από αυτά είναι άγρια ζώα που έχουν απαχθεί από την Αφρική ή την Ασία, ενώ άλλα προέρχονται από εκτροφεία πειραματόζωων (σαν αυτό που εγκρίθηκε πρόσφατα να γίνει και στη χώρα μας).  Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιων η μοίρα είναι χειρότερη…

Μεγάλη σημασία για την επιτυχία τέτοιων προσπαθειών έχει η ενημέρωση των καταναλωτών. Μετά την απόφαση της απαγόρευσης στην Ευρώπη, σε δημοσκοπήσεις που έγιναν σε άλλες χώρες, οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης και στη χώρα τους.

animal-testing-new

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούμε και να διαμορφώσουμε άποψη όλοι εμείς για το τι είναι τα πειράματα στα ζώα, γιατί γίνονται, αν είναι απαραίτητα, τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργαστηρίων, σε τι συνθήκες γίνονται, πόσο αξιόπιστα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και σε τι χρησιμοποιούνται. Πριν από δύο χρόνια είχα κάνει μια ανάρτηση για την προώθηση της καμπάνιας που είχε ξεκινήσει η ECEAE  σε ότι αφορά την παραγωγή καλλυντικών, με διάφορα πληροφοριακά στοιχεία και συνδέσμους. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι τεράστια, μπορείτε να βρείτε στοιχεία και τεκμηρίωση στους ιστότοπους της ECEAE και της BUAV, όπως και του Eurogroup For Animals, όπου θα βρείτε επίσης πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στις εναλλακτικές που υπάρχουν, καθώς και για τις εταιρείες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα. (Για το τελευταίο θέμα υπάρχει και το ιστολόγιο με τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά: http://leapingbunny.blogspot.com/p/1.html , που δυστυχώς έχει καιρό να ενημερωθεί αλλά έχει αρκετά προϊόντα, και όχι μόνο καλλυντικά).

Ενημέρωση 10/5/13:
Δείτε, ενημερωθείτε, διαδώστε και υποστηρίξτε με την υπογραφή σας, την Πρωτοβουλία «STOP VIVISECTION» των Ευρωπαίων Πολιτών, απ’ όπου αντιγράφω:

Ας καταργήσουμε τα πειράματα στα ζώα. Αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη! Ας συλλέξουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές με Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών.

Το STOP VIVISECTION δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να πουν ΟΧΙ στα πειράματα σε ζώα και παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει υπόψη της μια διαφορετική επιστημονική προσέγγιση, με στόχο την προστασία των ανθρώπων και τα δικαιώματα των ζώων.

Χάρη στην Πρωτοβουλία των Πολιτών, οι Ευρωπαίοι πολίτες – συγκεντρώνοντας ένα εκατομμύριο υπογραφές – μπορούν να λάβουν μέρος στη νομοθετική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταργήσει την οδηγία 2010/63/ΕΕ  σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που καταργεί στον τομέα της βιοϊατρικής και τοξικολογικές έρευνες τα πειράματα σε ζώα και αντί αυτών να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο είδος.

Οι υπογραφές μαζεύονται εδώ: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000007/public/signup.do
—————————————————————————————
Άλλοι σύνδεσμοι:
Διεθνές Δίκτυο για την Ανθρωπιστική Εκπαίδευση-InterNiche (και στα ελληνικά)
AnimalLearn
American Anti-Vivisection Society (AAVS)
-Ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο στα ελληνικά με χρήσιμα στοιχεία για το θέμα έχει γραφτεί στον ιστότοπο της ΠΟΦΥΖΩ. Αξίζει να το διαβάσετε!

Από εκεί, αντιγράφω μια πολύ χαρακτηριστική παράγραφο, τη ρήση του καθηγητή φιλοσοφίας Charles R. Magel: «Ρωτήστε τους επιστήμονες γιατί πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: “επειδή τα ζώα είναι σαν εμάς”. Ρωτήστε τους γιατί είναι ηθικά σωστό να πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: “επειδή τα ζώα δεν είναι σαν εμάς”. Η “λογική” των πειραμάτων σε ζώα στηρίζεται πάνω σε αυτή την αντίφαση».

This entry was posted in Δικαιώματα, Επικαιρότητα, Πειράματα σε ζώα and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s