Ο Ινδιάνος αρχηγός και το φράγμα Belo Monte

Η αντίδραση του αρχηγού της φυλής Kayapó , στο άκουσμα της είδησης

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο με το παρακάτω σχόλιο:

«Ενώ οι εφημερίδες και η τηλεόραση ασχολούνται με τις ζωές των διασημοτήτων, ο αρχηγός της φυλής Kayapó πήρε τη χειρότερη είδηση της ζωής του: Η Dilma Rousseff, η καινούργια πρόεδρος της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού σταθμού, που θα είναι ο μεγαλύτερος στη Βραζιλία και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Αυτό θα αποτελέσει θανατική καταδίκη για όλους όσους ζουν κοντά στον ποταμό Xingu, καθώς το φράγμα θα πλημμυρίσει 400.000 εκτάρια δάσους. Περισσότεροι από 40.000 Ινδιάνοι θα πρέπει να βρουν άλλο μέρος για να ζήσουν. Η καταστροφή των οικοτόπων, η αποδάσωση και η εξαφάνιση πολλών ειδών είναι γεγονός.

Αυτό που με συγκλονίζει, κάνοντάς με να ντρέπομαι που αποτελώ μέρος του δυτικού πολιτισμού, είναι η αντίδραση του αρχηγού της φυλής Kayapó όταν έμαθε την απόφαση – η χειρονομία της αξιοπρέπειας και της αδυναμίας μπροστά στην επέλαση της καπιταλιστικού σύγχρονου αρπακτικού πολιτισμού που δεν σέβεται τις διαφορές. . .

Στ’ αλήθεια, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, και αποκαλύπτει το πραγματικό τίμημα για την «ποιότητα ζωής» που απολαμβάνουμε εμείς οι πολιτισμένοι.»

Τα σχέδια για το φράγμα δεν είναι καινούργια, έχουν ξεκινήσει από την εποχή της βραζιλιάνικης δικτατορίας πίσω στο 1975, μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 5 φράγματα στον ποταμό Xingu. Κάτω από την πίεση της αντίδρασης των Ινδιάνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων τα σχέδια αποσύρθηκαν για να βελτιωθούν και κατά καιρούς επανέρχονταν για να συναντήσουν εκ νέου αντίδραση.
Σε μια από τις διαμαρτυρίες, στην περιοχή Altamira, η Ινδιάνα αρχηγός Tuira, είπε τα παρακάτω λόγια κουνώντας την ματσέτα της μπροστά στο πρόσωπο του José Antônio Muniz Lopes, μηχανικού και εκπρόσωπου της εταιρείας που προωθούσε τα σχέδια για το φράγμα:
«Είσαι ψεύτης – Δεν χρειαζόμαστε τον ηλεκτρισμό- Ο ηλεκτρισμός δεν πρόκειται να μας δώσει την τροφή μας. Χρειαζόμαστε τα ποτάμια μας να κυλάνε ελεύθερα …. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτά. Χρειαζόμαστε τις ζούγκλες μας για να κυνηγάμε και να μαζεύουμε την τροφή μας. Δεν χρειαζόμαστε το φράγμα σας»

Τώρα, φαίνεται ότι η νέα πρόεδρος είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει το φράγμα στο Belo Monte, εξαναγκάζοντας ακόμα και με με τη βία τους Ινδιάνους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, παρά τις κινητοποιήσεις όσων αντιστέκονται και παρά την επισήμανση από πολλούς επιστήμονες για την καταστροφική επίδραση των κολοσσιαίων αυτών φραγμάτων για το περιβάλλον (μπορεί να γίνουν αιτία ακόμα και σεισμών!). Αυτό έγινε κιόλας φανερό, με τον πιο επώδυνο τρόπο, στην περίπτωση του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, στο «Φράγμα των 3 φαραγγιών» στην Κίνα:

«Ως «σύγχρονο σινικό τείχος» διαφημίζουν χρόνια τώρα οι κινέζοι ηγέτες το μεγάλο φράγμα των Τριών Φαραγγιών. Είναι έργο φτιαγμένο στην κλίμακα των θεών: πήρε 15 χρόνια- και 16 εκατομμύρια τόνους σκυροδέματος- για να ορθωθεί και να δαμάσει την ορμή του μεγάλου ποταμού, του Γιανγκτσέ. Στη λεκάνη του Γιανγκτσέ ζει ο ένας στους τρεις Κινέζους. Χιλιετηρίδες τώρα, το τρίτο μακρύτερο ποτάμι στον κόσμο, ακολουθούσε τον φυσικό του κύκλο ξηρασιών και πλημμυρών- πνίγοντας μεν ανθρώπους, αλλά και τρέφοντας τεράστιους πληθυσμούς με την καρπερή του λάσπη. Όχι όμως πλέον: έπειτα από μια πρωτοφανή περίοδο ξηρασίας, η οποία προκάλεσε προβλήματα στο 40% των καλλιεργειών- μια ξηρασία για την οποία, όπως πιστεύει πλήθος ειδικών, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ύβρις των μέγα φραγμάτων-, οι πρώτες δυνατές μπόρες του καλοκαιριού έφεραν το χάος σε τεράστιες περιοχές. Ήδη πολλοί μιλούν για την «κατάρα» του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών»

Η υπόλοιπη δημοσίευση από το «ΒΗΜΑ«, στις 26/6/ 2011.

Διαβάστε περισσότερα και υπογράψτε εναντίον της κατασκευής του φράγματος στο Belo Monte, εδώ:http://amazonwatch.org/take-action/stop-the-belo-monte-monster-dam και στην σελίδα του αρχηγού Raoni

Πληροφορίες από εδώ: http://www.internationalrivers.org/blog/glenn-switkes/knife-water, εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Belo_Monte_Dam και εδώ: Χρειάζεται ο Αμαζόνιος;

This entry was posted in Δράσεις - Ακτιβισμός, Δικαιώματα, Περιβάλλον-Οικολογία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο Ινδιάνος αρχηγός και το φράγμα Belo Monte

  1. Ο/Η emma liza λέει:

    Eυχαριστούμε για το ποστ Έλσα!

    Απαράδεκτο . . υπέγραψα (το ανέβασα και στο δικό μου μπλογκ..ελπίζω να μη σε πειράζει!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s