Σοκολάτα, πικρή για ανθρώπους και ζώα…

«Γλυκιά αμαρτία», «τροφή των θεών», «αφροδισιακή» για κάποιους, «καλύτερη κι απ’ το σεξ» για άλλους, η σοκολάτα είναι κάτι που μας συντροφεύει από μωρά ακόμα με γλυκιές αναμνήσεις. Όλους; Δυστυχώς όχι…

Και πόσο βαθιά κυνικό είναι, πόσο αληθινά πικρή γεύση σου αφήνει το να καταλαβαίνεις ότι αυτό που για σένα είναι κάτι τόσο ευχάριστο, για κάποιους άλλους ισοδυναμεί με σκλαβιά και θάνατο;

Πέρυσι, φαρμακωθήκαμε βλέποντας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ των Miki Mistrati και U. Roberto Romano, με τίτλο «Η πικρή γεύση της σοκολάτας» που αποκάλυψε ότι πολυεθνικές εταιρείες όπως η Νεστλέ, χρησιμοποιούν παιδιά-σκλάβους από το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα για να μαζεύουν, σε άθλιες συνθήκες, τον πολύτιμο καρπό του κακαόδεντρου στις φυτείες της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Είχε γράψει σχετικά και η «Ελευθεροτυπία» και το θέμα είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου. Πόσοι έκοψαν τη σοκολάτα ή πόσοι πρόσεχαν να αγοράζουν σοκολάτες «δίκαιου εμπορίου», δεν το ξέρω.

Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά-σκλάβοι…

Πρόσφατα, η αγγλική οργάνωση Viva! (Vegetarians International Voice for Animals), μετά από τρίμηνη μυστική έρευνα, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Calf and a Half», από τις φάρμες που προμηθεύουν με γάλα την πασίγνωστη σοκολατοβιομηχανία Cadbury (που ανήκει πια στην πολυεθνική Kraft), το οποίο δείχνει τις άθλιες, βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων και τη τραγική μοίρα των μωρών τους.

Γιατί, οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούμε αν δεν μας το πουν, ότι η αγελάδα το γάλα το παράγει για το μοσχαράκι και έτσι, αν δεν γεννάει συνεχώς, θα σταματήσει να το παράγει. Τα μοσχαράκια λοιπόν, είναι τα θλιβερά παρα-προϊόντα της βιομηχανίας γάλακτος. Αν είναι αρσενικά, θα πάνε κατευθείαν στο σφαγείο και θα γίνουν τροφή για κατοικίδια, αν είναι θηλυκά, θα πάρουν τη θέση τους δίπλα στη μάνα τους σε αυτή την απάνθρωπη αλυσίδα παραγωγής. Δεν ξέρω ποια μοίρα είναι χειρότερη…

Μικρό απόσπασμα -δεν αντέχεται και παραπάνω- από το φιλμ, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο:

Ασφαλώς, δεν είναι μόνο η Cadbury ούτε μόνο η Νεστλέ. Και ασφαλώς, υπάρχουν εναλλακτικές.

Στην περίπτωση των παιδιών-σκλάβων, μπορεί κανείς να παίρνει σοκολάτες δίκαιου εμπορίου (όπως π.χ. αυτές του συνεταιρισμού Libero Mondo που φέρνει ο Σπόρος) και να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες φορέων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην περίπτωση των αγελάδων… Μπορεί απλώς να πάψει να καταναλώνει γάλα. Ίσως ακούγεται αιρετικό σε μερικούς, τόση πλύση εγκεφάλου που μας έχουν κάνει τόσα χρόνια. Αλλά είναι βλαβερό και για μας και για τα ζώα. Συντηρεί ένα φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης και θανάτου των ζώων, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την υγεία των ανθρώπων.
Εναλλακτικές; Άπειρες, όρεξη να έχει να ψάχνει κανείς. Στον ιστότοπο της Viva! μόνο, υπάρχουν ένα σωρό σύνδεσμοι με πληροφορίες:
How to be dairy-free
,   Health without milkWhite lies campaign,   Boning up on calcium κ.λπ. Με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, θα βρείτε ένα σωρό άλλα.

Και στην ουσία, το μόνο που αρκεί, είναι να γίνει μέσα μας εκείνο το «κλικ» που θα μας κάνει να δούμε τα ζώα με ένα άλλο μάτι, όχι πια σαν αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά σαν αισθανόμενα πλάσματα, με τα δικά τους, διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά όχι κατώτερα, δικαιώματα στη ζωή. Όλα τα άλλα, τα βρίσκει μετά κανείς…

* * *

Το ντοκιμαντέρ «Η πικρή γεύση της σοκολάτας», μπορείτε να το δείτε ολόκληρο στο διαδίκτυο:

Advertisements
This entry was posted in Βέγκαν, Δράσεις - Ακτιβισμός, Δικαιώματα, Κινηματογράφος, Σπισισμός-Ειδισμός, vegan and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s