“Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ”

Την περασμένη Τετάρτη, στο Nosotros, το δίκτυο «Ηλιόσποροι» διοργάνωσε μια εκδήλωση όπου προβλήθηκε το παρακάτω, εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ”, που δημιούργησε η ομάδα του εργαστηρίου IN3, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας και μια από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ) και ομιλία – συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: «Η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση».

Δείτε το! Μέσα στη μαυρίλα και την απογοήτευση της ελληνικής πραγματικότητας, είναι εξαιρετικά παρήγορο και ελπιδοφόρο οτι υπάρχουν διέξοδοι!


(υποτιτλισμός από τους «Ηλιόσπορους»)

Αντιγράφω από τον ιστότοπο των Ηλιόσπορων:

«Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μια άλλη κοινωνία (αυτο)οργανώνεται. Απέναντι στην δικτατορία των ιδιωτικών τραπεζών και των νεοφιλελεύθερων αγορών, οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνουν δημιουργικές αντιστάσεις από τα κάτω και μια άλλη οικονομία που δεν στηρίζεται στα χρήματα και το κέρδος.Επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους, μειώνουν τη κατανάλωση, αυτοδιαχειρίζονται την τροφή και την ενέργειά τους, τοπικοποιούν την παραγωγή, συναλλάσσονται χωρίς μεσάζοντες και συνδιαμορφώνουν ένα άλλο κόσμο, εδώ και τώρα.

Στην Καταλονία, τα τελευταία χρόνια και σαν απάντηση στην συνεχιζόμενη οικονομική- κοινωνική- περιβαλλοντική κρίση, έχουν αναπτυχθεί, σα τα μανιτάρια, κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών. Τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα χωρίς χρήματα, συνεταιρισμοί παραγωγών- καταναλωτών, αγροτικές κολεκτίβες και οικοκοινότητες, αστικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι, καταλήψεις και κοινόχρηστα οικήματα, ηθικές τράπεζες, εναλλακτικά νομίσματα και τράπεζες χρόνου, συνθέτουν ένα πολύμορφο μωσαϊκό και κάνουν πράξη τη θεωρία της απο-ανάπτυξης.

Το ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” [http://www.homenatgeacatalunyaii.org/en] είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας. Είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.»Advertisements
This entry was posted in Δράσεις - Ακτιβισμός, Επικαιρότητα, Ενεργοί πολίτες-αυτοοργάνωση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ”

  1. Ο/Η elsa λέει:

    Ευχαριστώ, δεν το είχα υπόψη μου! Μπήκα κι έριξα μια ματιά, φαίνεται ενδιαφέρον, μακάρι να μαζευτεί κόσμος, να κάνουμε μεγάλες φασολάδες! 🙂

  2. Ο/Η parathirofyllo λέει:

    Πριν από μερικές μέρες δημιουργήθηκε το
    Φασούλι πρώτο δίκτυο ανταλλαγής στην Αθήνα

    http://www.fasouli.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s