Το όνειρο του μινκ

Με αφορμή την πρόσφατη απελευθέρωση από ακτιβιστές, 52.000 μινκ που βρίσκονταν φυλακισμένα σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, δείτε το παρακάτω πολύ καλοφτιαγμένο και συγκινητικό ταινιάκι:

Από τα πολλά που έχουν γραφτεί για το θέμα, άλλα καλόπιστα κι άλλα εκ του πονηρού  (και δεν ασχολούμαι βέβαια με το τι έχουν να πουν οι εκτροφείς, τι θα έλεγαν αυτοί άλλωστε), προσωπικά ξεχωρίζω την τοποθέτηση του Θέμη Δημητρακόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς με τίτλο: Η απελευθέρωση των γουνοφόρων μινκ είναι κατ’ εξοχήν πράξη πολιτική.
Αντιγράφω τμήμα από το κείμενο του Θ.Δ:

«Ωστόσο νομίζω ότι μας διαφεύγει, πάνω απ’ όλα, η πιο ουσιαστική πλευρά του ζητήματος που δεν είναι άλλη από την πολιτική του διάσταση. Γιατί στην πραγματικότητα, τα 52.000 απελευθερωθέντα μινκ δεν ήταν παρά αιχμάλωτοι πολέμου, ενός ακήρυκτου καθημερινού πολέμου ανάμεσα σε εκείνα τα ανθρώπινα ζώα (το εννοώ με την κυριολεκτική σημασία) που θεωρούν το είδος μας επικυρίαρχο και με πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα εκμετάλλευσης πάνω στη φύση και τα υπόλοιπα μη ανθρώπινα ζώα – μια στρεβλή αντίληψη που βρίσκεται στη βάση ακριβώς της σημερινής παγκόσμιας οικολογικής, και όχι μόνο, κρίσης– και στα υπόλοιπα μη ανθρώπινα ζώα με τα οποία μοιραζόμαστε, προς μεγάλη τους ατυχία, τον πλανήτη μας. Ενός πολέμου με θύτες και θύματα, με σφαγές αμάχων και νηπίων (το κυνήγι και η εξόντωση με ρόπαλα των μωρών της φώκιας το πιο γνωστό παράδειγμα), με καθημερινούς ποταμούς αίματος στα σφαγεία και τα εκδοροσφαγεία του «πολιτισμένου» μας κόσμου.»

Το βρήκα εξαιρετικά τολμηρό εκ μέρους του να πάρει τέτοια «αιρετική» θέση όντας μέσα στα πλαίσια ενός αριστερού σχηματισμού, αλλά και πολύ ελπιδοφόρο συνάμα, ιδίως αν -όπως ελπίζει και ο ίδιος- καταφέρει να περάσει στο καταστατικό του, θέσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως αυτές που παραθέτει σε σχόλιο που έκανε στην ίδια ιστοσελίδα:

«Η Δημοκρατική Αριστερά υιοθετεί το δίκαιο της φύσης, δηλαδή τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του πλανήτη καθώς και των υπόλοιπων πλασμάτων με τον οποίο τον μοιραζόμαστε. Και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στη ζωή και του σεβασμού της στην κάθε της μορφή ως προτεραιότητας απέναντι σε όλα τα άλλα δικαιώματα».

Μακάρι να τα καταφέρει, είναι νομίζω πια καιρός η Αριστερά να αγκαλιάσει αυτές τις ιδέες που μέχρι τώρα επιδεικτικά αγνοεί και σνομπάρει σαν δευτερεύουσας σημασίας και να ξεπεράσει τον ανθρωποκεντρισμό της. Είθε!

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Θ.Δ. δηλώνει στο ίδιο κείμενο οτι είναι χορτοφάγος.

Advertisements
This entry was posted in Δράσεις - Ακτιβισμός, Δικαιώματα, Επικαιρότητα, Σπισισμός-Ειδισμός and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s