Ας μιλήσουμε για ολική απελευθέρωση ή ας μη μιλήσουμε καθόλου…

Μια ενημέρωση από το διήμερο που οργάνωσε η Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση:

Πήγα και τις 2 μέρες και θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά της Α.Δ. που το οργάνωσαν όλο αυτό, είμαι σίγουρη, με πολλή προσωπική δουλειά και αφιερώνοντας πολύ χρόνο.
Όσοι δεν έχετε δει τις 2 ταινίες που προβλήθηκαν, “Burning Rage” και “Behind the Mask”, μπορείτε, να δείτε την πρώτη (σε κομμάτια) στο youtube

και την δεύτερη να την βρείτε ολόκληρη στο Οπτικοακουστικό Αρχείο για τα δικαιώματα των ζώων.

Οι ομιλίες τώρα:
Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ή διαβάσει τον Steve Best. Εγώ τον έχω δει σε αρκετά βίντεο αλλά από κοντά είναι πολύ περισσότερο συμπαθής, ουσιαστικός και επικοινωνιακός.
Η ομιλία ήταν σχετικά σύντομη, ή έτσι μου φάνηκε, γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά έβαλε το θέμα του βεγκανισμού σε μια βάση που εμένα προσωπικά μου ταιριάζει πολύ και είναι η μόνη που μπορώ να αποδεχτώ (και με αυτό το δεδομένο άλλωστε έγινα βέγκαν) δηλαδή, στην βάση ενός αντικαπιταλιστικού, αριστερού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος με έμφαση στο γεγονός οτι δεν μπορεί παρά να συμπορευτούν αλληλέγγυα το κίνημα απελευθέρωσης των ζώων με εκείνο των ανθρώπων, με στόχο την ολική απελευθέρωση!
Η καταπίεση πάνω στα ζώα είναι η πιο παλιά μορφή καταπίεσης, η πρώτη από τις ιεραρχικές δομές που έφτιαξε ο άνθρωπος εναντίον έμβιων όντων που εξελίχθηκε αργότερα στην καταπίεση των ατόμων του δικού του είδους, την δουλεία.
Μίλησε για την φιλοσοφία του Πυθαγόρα που ήταν χορτοφάγος σε αντιδιαστολή με αυτήν του Αριστοτέλη που θεωρούσε τα ζώα (και τις γυναίκες) κατώτερα είδη αλλά ήταν και υπέρ της δουλείας.
Κάτι που επίσης πολύ μου άρεσε ήταν που είπε οτι βεγκανισμός δεν (πρέπει να) είναι ένα χόμπι για την ελίτ των πλούσιων, προνομιούχων, λευκών που έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν πανάκριβες βέγκαν λιχουδιές αλλά πρέπει να γίνει κτήμα των πολλών, των αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων, των φτωχών, του τρίτου κόσμου.

Ο Brendan McNally, αγωνιστής του ALF που έχει φυλακιστεί 2 φορές στις αγγλικές φυλακές για τη δράση του, μίλησε πολύ απλά και με αφοπλιστική αμεσότητα για πολύ δύσκολα και σκληρά πράγματα και βρήκα πολύ συγκινητικό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων και πολύ σημαντικές τις διαπιστώσεις από την πολύχρονη εμπειρία του.
Τόνισε τη σημασία της συμπαράστασης στους φυλακισμένους αγωνιστές (κάτι που ισχύει γενικά για ότι κι αν αγωνίζονται, η συμπαράσταση των “έξω” έστω και με 2 λόγια σε μια κάρτα, είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας).
Μίλησε επίσης για τη σημασία του να είναι κάποιος βέγκαν αν ασχολείται με τα θέματα των δικαιωμάτων των ζώων, πράγμα που είναι και το μόνο συνεπές να κάνει κανείς, όπως επίσης και για την μεγάλη αξία της ενημέρωσης του κόσμου με φυλλάδια, ομιλίες κλπ
Τελειώνοντας, είπε οτι αυτά που μας ανέφερε (ο ακτιβισμός, οι διώξεις κλπ) μπορεί να ήταν τα πιο εντυπωσιακά και εξαιρετικά σημεία της δράσης του αλλά πίσω από αυτά, στο παρασκήνιο, υπάρχουν ατελείωτες ώρες κοπιαστικής και “βαρετής” υποστηρικτικής δουλειάς που πρέπει να γίνεται και οτι ο καθένας που θέλει να αγωνιστεί για την υπόθεση των ζώων, πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποια είναι η θέση του σε ένα τέτοιο αγώνα, οτι δεν είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι ο άνθρωπος “πίσω από τη μάσκα” γιατί για κάθε έναν αγωνιστή με μάσκα χρειάζονται άλλοι 99 πίσω του να τον υποστηρίζουν.

Τέλειωσε πιο αισιόδοξα από τον Steve Best (κάτι λογικό νομίζω, οι άνθρωποι της άμεσης δράσης, είναι συνήθως πιο αισιόδοξοι από τους θεωρητικούς), λέγοντας πόσο άλλαξαν τα πράγματα στην Αγγλία μέσα στα τελευταία 30 χρόνια που κάποιοι παλεύουν για το θέμα των ζώων και έχουν καταφέρει να είναι τώρα παράνομη η πώληση γούνας και το κυνήγι της αλεπούς, ενώ πριν, ήταν παράνομο το να εμποδίζεις τις δραστηριότητες αυτές!

Μπορείτε να διαβάσετε κείμενα του Steve Best εδώ.

Θυμίζω επίσης, οτι θα μιλήσει και στην 2η ημερίδα Περιβαλλοντικής Ηθικής που γίνεται το Σάββατο 19/6 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Πανεπιστημίου 30, Αθήνα.

Advertisements
This entry was posted in Βέγκαν, Δράσεις - Ακτιβισμός, Δικαιώματα, Επικαιρότητα, Κινηματογράφος, Σπισισμός-Ειδισμός, vegan and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s