Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα με έπιασε τεμπελιά, αλλά επειδή εκτός από Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού (ειδισμού), αντιγράφω από το site της Αντισπισιστικής Δράσης:

Η Animal Equality παρουσιάζει μια πλήρη έρευνα μέσα στα ισπανικά εκτροφεία γουρουνιών, καταγράφοντας τη ζωή και το θάνατο των γουρουνιών για μια περίοδο περισσότερο από δύο χρόνια – από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2010 – σε εκτροφεία και σφαγεία σε όλη την Ισπανία.

Αυτή η εντατική εργασία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στην Ισπανία. Εβδομήντα ακτιβιστές της Animal Equality εισέβαλαν σε συνολικά 172 εκτροφεία γουρουνιών στις περιοχές: Ανδαλουσία, Αραγονία, Καστίγια Λεόν, Καστίγια Λα Μάνχα, Καταλονία, Εστρεμαδούρα, Μαδρίτη, Μούρθια, Ναβάρα, Χώρα των Βάσκων και Βαλένθια.

97.1 τοις εκατό των εκτροφείων που επισκέφτηκαν (167 από τα 172) επιλέχτηκαν τυχαία, καταδεικνύοντας ότι το υλικό που αποκτήθηκε είναι αντιπροσωπευτικό του τομέα και όχι απομονωμένο ή προϊόν προκατάληψης. Τα υπόλοιπα εκτροφεία που δέχτηκαν επίσκεψη επιλέχτηκαν συγκεκριμένα λόγω της λήψης ενός ή περισσότερων βραβείων “Golden Pork”, που δόθηκαν από το Institute of Food Technology and Research (IRTA) και το Ministry of Rural and Marine Environments, στα εκτροφεία που θεωρήθηκαν υποδειγματικά.

Διεισδύσαμε στον τέταρτο μεγαλύτερο τομέα εκτροφής γουρουνιών στον κόσμο – πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία – και καταγράψαμε, μεταξύ άλλων γεγονότων, πώς οι εργαζόμενοι σκοτώνουν συνήθως τα γουρούνια χτυπώντας τα στο πάτωμα ή πώς τα γουρούνια δέχονται χτυπήματα, κλωτσιές, ή δάχτυλα μέσα στα μάτια τους για να τα αναγκάσουν να σταθούν όρθια ή να περπατήσουν.

Γίναμε μάρτυρες σε αμέτρητες σκηνές κανιβαλισμού στις οποίες – τόσο στα βιολογικά ή στα ελευθέρας βοσκής εκτροφεία όσο και στα βιομηχανικά εκτροφεία – μαζί με τους αγωνιώδεις θανάτους στους οποίους τα άρρωστα γουρούνια καταδικάζονται για την αποτυχία τους να αποφέρουν κέρδος στον εκτροφέα, που σε κάποιες περιπτώσεις πετιούνται ενώ είναι ακόμα ζωντανά σε κοντέινερ απορριμάτων γεμάτα με πτώματα.

Οι κάμερές μας κατέγραψαν μητέρες να γεννούν έχοντας παντού τριγύρω τους περιττώματα και τα μωρά τους να πεθαίνουν δίπλα τους, γουρούνια να τρώνε τα ίδια τα μωρά, και ζώα με ψυχολογικές διαταραχές από τον εγκλεισμό να δαγκώνουν τα κάγκελα και να χτυπούν επανειλημμένα τα κεφάλια τους στα κελιά στα οποία ζουν καθώς προσπαθούν απελπισμένα να δραπετεύσουν.

Αυτή η εκτενής έρευνα φέρνει στο φως 2.600 φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας – που επιλέχθηκαν από περισσότερες από 25.000 που τραβήχτηκαν – μαζί με ένα ντοκιμαντέρ 50 λεπτών που συνοψίζει σχεδόν 200 ώρες του αποκτηθέντος υλικού, το περισσότερο από αυτό σε υψηλή ανάλυση.

Περιλαμβάνουμε τη δήλωση και την επιστημονική άποψη ενός χειρούργου κτηνιάτρου που αναλύει και σχολιάζει συγκεκριμένες σκηνές, μαζί με μια περιεκτική έκθεση, δύο ιστοχώρους (GranjasdeCerdos.org και ViveVegano.org) και συνεντεύξεις από τους ακτιβιστές που συμμετείχαν.

Η παρουσίαση αυτής της έρευνας χαρακτηρίζει την αρχή μιας έντονης εκστρατείας από την Animal Equality για τα δικαιώματα των ζώων με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, ο στόχος της οποίας είναι να ενημερωθεί η κοινωνία για την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των ζώων, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές ζωικών προϊόντων να αναλάβουν την ευθύνη τους για τη σκλαβιά των ζώων.

Η Animal Equality θεωρεί ότι ο σεβασμός των ζώων σημαίνει την απόρριψη της χρήση τους, είτε για τρόφιμα, ένδυση, ψυχαγωγία, πειράματα είτε για οποιοδήποτε οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ (στα ισπανικά).

Με χαρά είδα οτι  και η Ελευθεροτυπία φιλοξενεί σήμερα ένα άρθρο για το θέμα:

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Είναι από τις παγκόσμιες ημέρες που δεν είναι ευρέως γνωστή. Στην Ελλάδα τουλάχιστον… Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντική! Μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Εκτροφή για σφαγή, πειράματα, διασκέδαση και καθημερινή  εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο

Εκτροφή για σφαγή, πειράματα, διασκέδαση και καθημερινή εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού, που διοργανώνεται στις 5 Ιουνίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι πολύ πιο μεγάλης σπουδαιότητας από άλλες… Οχι μόνο επειδή η συγκεκριμένη ιδεολογία είναι τόσο κατακριτέα όσο ο ρατσισμός και ο σεξισμός, αλλά γιατί η αντισπισιστική δράση υπερασπίζεται τα δικαιώματα πλασμάτων που δεν έχουν τη δική τους φωνή.

«Το Αουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα!», έλεγε ο Γερμανός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και μουσικολόγος, Τέοντορ Αντόρνο, και όπως φαίνεται βρίσκει σύμφωνους εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που διαδηλώνουν γι’ αυτά τα συναισθανόμενα όντα, που δεν είναι απλά ζώα, αλλά υποφέρουν, λυπούνται και χαίρονται, όπως εμείς. «Το αν έχουν υψηλό ή λιγότερο υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, το αν ανήκουν ή όχι στο ανθρώπινο είδος, δεν αποτελεί ορθολογικό κριτήριο για διάκριση. Η σπισιστική δράση είναι επομένως αδικαιολόγητη», επισημαίνουν οι αντισπισιστές.

«Τα ζώα εκτρέφονται και σφάζονται για το κρέας, το γάλα, τα αβγά, τα δέρματα και το μετάξι τους. Αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά πειράματα. Θηρεύονται για διασκέδαση. Φυλακίζονται για ολόκληρη τη ζωή τους σε ζωολογικούς κήπους και δελφινάρια. Εκπαιδεύονται για να τα εκμεταλλευτούν στο τσίρκο, σκοτώνονται για θεάματα όπως οι ταυρομαχίες κ.ά.», αναφέρει χαρακτηριστικά το αντισπισιστικό κάλεσμα που μας προτρέπει να μην αφήνουμε την «ευκαιρία να προβάλλουμε το γεγονός ότι η καταδυνάστευση των ζώων, όπως και αυτή των ανθρώπων, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής, αλλά μια αδικία που πρέπει να καταπολεμηθεί» και προτρέπει να δημοσιοποιήσουμε τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σπισισμού στην ιστοσελίδα http://www.reseau-antispeciste.org/?cat=35.

«Κάθε μορφή ζωής έχει τη δική της αξία και από εμάς χρειάζεται ο απαιτούμενος σεβασμός για όλα τα είδη όποια μορφή κι αν έχουν. Δεν γίνεται να θεωρούμε το ένα ζώο τροφή και το άλλο φίλο… Το ένα σύντροφο και το άλλο, το άγριο, εχθρό. Αυτό κάνει ο ειδισμός», επισημαίνει στην «Ε» η Ρόζα Μινακούλη, μέλος των Πολιτών για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ).

«Σεβόμενοι τη ζωή των ζώων σεβόμαστε και τη δικιά μας ζωή. Αυτά όλα είναι αλληλένδετα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Μεγάλος φιλόσοφος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε πει ότι «η ζωή στη γη ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς τον άνθρωπο». Αν συνεχίσουμε έτσι, θα τον επαληθεύσουμε», συμπληρώνει.

Οι ΠΟΦΥΖΩ, όπως και μεμονωμένοι αντισπισιστές, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Θησείο, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια. Ενα από τα κεντρικά συνθήματα; «Ο φαύλος κύκλος του κρέατος». *

Τι είναι ο σπισισμός

Προέρχεται από την αγγλική λέξη speciesism. Ο όρος σπισισμός δηλώνει τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών. Ουσιαστικά την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο. Στην Ελλάδα πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη ειδισμός για να περιγράψουν τον όρο. Λέγεται ότι ο Κάρολος Δαρβίνος -ο Βρετανός φυσιοδίφης, συλλέκτης και γεωλόγος ο οποίος έμεινε διάσημος στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης- ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη. Ωστόσο η επίσημη καταγραφή του όρου χρονολογείται στο 1973 και ανήκει στον ψυχολόγο Ρίτσαρντ Ράιντερ. Ο Βρετανός ψυχολόγος, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στο σύγχρονο κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 1969 όταν ξεκίνησε να μιλά ενάντια στα πειράματα με ζώα, ενώ είχε δουλέψει σε πειραματικά εργαστήρια.

Τον όρο χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, ωστόσο έχουν υπάρξει και αναφορές του σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.


This entry was posted in Βέγκαν, Δικαιώματα, Επικαιρότητα, Σπισισμός-Ειδισμός, vegan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s