Αργεντινή, μνήμες μιας οικονομικής λεηλασίας

Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή το 1983, διαδοχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποσκοπούσαν να μετατρέψουν την Αργεντινή στην πιο φιλελεύθερη και ευημερούσα οικονομία του κόσμου. Λιγότερο από 20 χρόνια αργότερα οι Αργεντινοί έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα. Οι μεγάλες εθνικές εταιρείες έχουν πωληθεί πολύ χαμηλότερα από την αξία τους σε ξένες εταιρείες. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν εκτραπεί στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Αναθεωρήθηκε η εργατική νομοθεσία και αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματα από τους εργαζόμενους. Σε μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό εξαγωγέα τροφίμων, ο υποσιτισμός είναι δεδομένος. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και βυθίζονται στη φτώχεια. Οι αποταμιεύσεις τους εξαφανίζονται σε μια τελική κατάρρευση των τραπεζών. Η ταινία εστιάζει στις πολιτικές, οικονομικές κοινωνικές και δικαστικές πράξεις που έδειξαν το δρόμο προς την καταστροφή της Αργεντινής.
(κείμενο παρμένο από το http://ecology-salonika.org/)

Η ταινία του Φερνάντο Σολάνας (Fernando «Pino» Solanas) για την Αργεντινή, με τίτλο «Μνήμες λεηλασίας» (Memoria del saqueo, 2004), είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς 5 ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο Κοινωνική γενοκτονία (Social genocide) και μπορείτε να την δείτε με ελληνικούς υποτίτλους είτε  (ολόκληρη) στο Λάρισα Portal είτε στο youtube σε κομμάτια, το πρώτο εκ των οποίων, εδώ:

Οι υπόλοιπες ταινίες της σειράς είναι (από την Βικιπαίδεια):

  • La dignidad de los nadies , 2005 («Η αξιοπρέπεια των ανωνύμων», η ζωή στην οικονομική κρίση και η ελπιδοφόρα προσπάθεια της αυτο-οργάνωσης των πολιτών)
  • Argentina latente, 2007 («H λανθάνουσα Αργεντινή», το τεράστιο δυναμικό της χώρας τόσο σε φυσικούς πόρους όσο και σε ανθρώπους, η απαξίωσή του, η κρίση και πώς θα μπορούσε μια σωστή διαχείριση να διορθώσει τα πράγματα)
  • La próxima estación, 2008 («Ο επόμενος σταθμός», η θλιβερή ιστορία της κατάρρευσης των σιδηροδρόμων της Αργεντινής και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της)
  • La tierra sublevada, 2009 («Η εξέγερση της γης», για την αποικιοκρατική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του υπεδάφους της Αργεντινής από εταιρείες ξένων συμφερόντων)

  • Όλα τα παραπάνω, υπάρχουν στο youtube, δυστυχώς χωρίς υποτίτλους, αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας με ενημερώσει, παρακαλώ.

Advertisements
This entry was posted in Κινηματογράφος, οικονομική κρίση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s