Βέγκαν συνταγές

Δεν έχω τη φιλοδοξία να παρουσιάζω συνταγές, δεν με παίρνει :-D, (άλλωστε υπάρχουν στους συνδέσμους μου πολύ άξιες βέγκαν μαγείρισσες!) αλλά μερικές εύκολες συνταγές που έχω ήδη δοκιμάσει, είπα να τις μαζέψω εδώ με την ευκαιρία των γιορτών. Είναι όλες ή σχεδόν όλες, από το www.veganforum.gr

Ενημέρωση 23/4/2011 : Μανιταρίτσα!

Lentil Loaf/ Ρολό από φακές

Υλικά:

1 φλυτζάνι φακές
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι μανιτάρια, κομμένα
1 φλυτζάνι τριμμένους ξηρούς καρπούς (κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, κλπ.)
1 κουταλιά φρέσκο χυμό από λεμόνι
1 κουταλιά ταμάρι ή soy sauce
1 φλυτζάνι ψίχα από ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες:
Μαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά). Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα λαχανικά μας στο μπωλ με τις φακές και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα, που μπορεί ωστόσο να «χυθεί». Αν το μείγμα μας είναι πολύ υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού.
Χύνουμε το μείγμα σε ένα ταψί για κέηκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά μέσα στο ταψί πριν το σερβίρουμε.

Nut Roast-Ρολό με ξηρούς καρπούς

Υλικά:
450 γρ. φιστίκια
225 γρ. φουντούκια ή καρύδια (ή συνδυασμός των δύο)
225 γρ. κόκκινες φακές
50 γρ. μελιτζάνα
2 μίσχους σέλινο
1 μέτριο καρότο
1 κολοκυθάκι
1 μικρό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. μανιτάρια
1 ματσάκι μαϊντανό
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. μαντζουράνα
1 κ.γ. πάπρικα
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμάρι
2 κ.σ. ηλιέλαιο ή άλλο λάδι της προτίμησής σας.
Αλάτι
Πιπερι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φακές. Τις βράζουμε σε κατασαρόλα με αρκετό νερό ώσπου να μαλακώσουν. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο food processor και χτυπάμε ώσπου να γίνουν μικρά κομμάτια. Τρίβουμε το καρότο, και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν, και μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη μελιτζάνα, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Μεταφέρουμε τα σωταρισμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, την τριμμένη φρυγανιά, τις φακές και τους ξηρούς καρπούς, και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι πολύ. Αν είναι πολύ ξηρό, τότε προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή νερό.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι για κέηκ, καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για 45 περίπου λεπτά.

Πράσα με δαμάσκηνα

Συνταγή από τη Μυρσίνη Λαμπράκη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Γαστρονόμος.
Υλικά:
8 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι.
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι τσαγιού ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα, ή πολτός ντομάτας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
3-4 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλλας
Αλάτι
Οδηγίες:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρουμε στο λάδι τα πράσα για 2 λεπτά, και μετά προσθέτουμετα κρεμμύδια και σωτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις πατάτες και τα δαμάσκηνα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, και μετά προσθέτουμε τις πατάτες.

Σιγοβράζουμε το φαγητό με κλειστο το καπάκι για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα. Όταν  τελειώσει το μαγείρεμα, αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Λαχανοντολμάδες Πολίτικοι

Υλικά:
* λάχανο βρασμένο
* 2 με 3 κρεμμύδια
* 1 ματσάκι άνηθο
* 1 λεμόνι
* λίγο κουκουνάρι
* λίγες μαύρες σταφίδες
* ζάχαρη
* αλάτι, πιπέρι
* κανέλα
* 1 ποτήρι ρύζι
* 1 ποτήρι λάδι
* 3 ποτήρια νερό

Διαδικασία
Αρχικά, βράζουμε το λάχανο και χωρίζουμε τα φύλλα του. Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Το κρεμμύδι το κόβουμε στο χέρι και όχι στο μίξερ, για να κρατάει τα ζουμιά του. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε μια χούφτα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Ακόμη, βάζουμε ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και μπόλικο μαυροπίπερο για τον Αναστάση μας, που του αρέσουν τα καυτερά. Σβήνουμε το φαγητό με λεμόνι και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε βάζοντας το ρύζι, το οποίο έχουμε μουσκέψει και πλύνει καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει το ρύζι, κλείνουμε το μάτι (φωτιά) και αραδιάζουμε στο μίγμα τις σταφίδες. Περιμένουμε να κάτσουν και να σφίξει το μίγμα, σφίξ γκουντ, και μετά γεμίζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα.

Τα ζουπάμε με τα χέρια, να γίνουν σφιχτά και να χάσουν τα ζουμιά τους. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι λάδι, και ένα πιάτο για να τα κρατάει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 35 με 40 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, και περιμένουμε να κρυώσουν.

Quiche vegetal (κις βεζετάλ)

Υλικά
2 φόρμες διαμέτρου 23cm (ιδανικά με αποσπώμενη βάση)
Για τη ζύμη
αλεύρι πλήρες 250gr (ό,τι συνδυασμό θέλετε από: ντίνκελ, φαγόπυρο, σιτάρι, όχι όμως καλαμποκιού)
μαργαρίνη μη υδρογονωμένη 125gr
λίγο χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό (πράσο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια, κολοκύθι, πιπεριά κ.λπ.) σε όγκο όσο χρειάζεται για να γεμίσουν οι φόρμες.
ωμή ντομάτα σε κομματάκια
Για την κρέμα
Κάσιους, ηλιόσπορο, σουσάμι, νερό, αλάτι με βότανα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ανακατεύετε την μαργαρίνη με το αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν άμμος. Μετά προσθέτετε σιγά-σιγά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική.
Βάζετε τη ζύμη σε σελοφάν στο ψυγείο για μισή ώρα, ενώ ετοιμάζετε τα λαχανικά.

Κόβετε τη ζύμη στα δύο και ανοίγετε δύο στρογγυλά φύλλα με τη ζύμη. Η διάμετρος του φύλλου πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο της βάσης σύν  2 φορές το ύψος της φόρμας, ώστε η ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα πλαινά.

Στρώνετε ένα φύλλο σε κάθε φόρμα, και ρίχνετε το μείγμα των λαχανικών.
Φτιάχνετε λίγη-λίγη κρέμα στο multi και περιχύνετε τα λαχανικά με την κρέμα. Θα φτιάξετε όση κρέμα χρειαστεί για να καλυφθούν τα λαχανικά.

Η κρέμα φτιάχνεται ως εξής:
Χτυπάτε μία ποσότητα από κάσιους, ηλιόσπορο και λίγο σουσάμι. Τα κάσιους υπολογίστε ότι μπαίνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι οι υπόλοιποι καρποί.
Στη σκόνη που δημιουργείται προσθέτετε νερό, όσο απαιτείται ώστε να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνετε τα μυρωδικά, χτυπάτε άλλη μία φορά, και μετά ρίχνετε στη φόρμα περιχύνοντας τα λαχανικά.

Ψήνετε στον θερμό αέρα (στους 180 βαθμούς) για 35 λεπτά, χωρίς προθέρμανση.

Και κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά όσοι το έκαναν ενθουσιάστηκαν:

Για το πρωτοχρονιάτικο γέυμα: Τρυφερό Κρασάτο Jackfruit

μια «εξωτική» συνταγή από την καταπληκτική βέγκαν μαγείρισσα (και με πτυχίο πλέον!) Veggie-Wedgie! 🙂
Δείτε την συνταγή στο blog της, αξίζει την επίσκεψη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s