Όχι στο αιματοβαμμένο μουντιάλ!

Αναρωτιέμαι, θα έβλεπαν άραγε τους αγώνες οι φίλαθλοι, αν ήταν δικά τους τα σκοτωμένα παιδιά, που τα ονόματα και οι ηλικίες τους, τοποθετούνται σε δημόσια θέα στην παραλία Κοπακαμπάνα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο; Όλοι αυτοί που περιμένουν με αγωνία την πρώτη κλωτσιά, έχουν την παραμικρή ιδέα πόσα παιδιά και πόσοι φτωχοί κάτοικοι των παραγκουπόλεων πετάχτηκαν με τις κλωτσιές από τα σπίτια τους για να γίνουν τα γήπεδα; Και πόσοι εργάτες σκοτώθηκαν για το χτίσιμο των γηπέδων λόγω της εξωφρενικής πίεσης χρόνου; Μια ακόμα γενοκτονία συμβαίνει εκεί και τώρα, ενώ εμείς κοιτάμε αλλήθωρα την μπάλα που μας κουνάνε μπροστά στα μάτια μας.

Οι εκκαθαρίσεις στις παραγκουπόλεις του Ρίο, είναι πρωτοφανείς σε έκταση και βιαιότητα και συνεχίζονται μέχρι τώρα, λίγες μέρες πριν την έναρξη του πιο αιματοβαμμένου Μουντιάλ που έγινε ποτέ.

Οι σοβαροί τραυματισμοί και οι θάνατοι των εργατών γίνονται όλο και συχνότεροι, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να τελειώσουν εγκαίρως τα στάδια.
Καθημερινά διοργανώνονται απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις  στη Βραζιλία εναντίον του κυπέλλου, και τα τηλεοπτικά κανάλια διεθνώς, κάνουν πως δεν βλέπουν και στέλνουν ανταποκρίσεις από τις τελευταίες μέρες πριν από την «μεγάλη γιορτή» του ποδοσφαίρου.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών-δολοφόνων της Βραζιλίας. Οι  μισθοφόροι της Blackwater, είναι μια «ευγενική προσφορά» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και των διαμαρτυριών ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ η Βραζιλία υιοθετεί ένα νόμο που θα χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες».

Ο ιστότοπος revolution-news.com, από όπου έχω πάρει και τις περισσότερες εικόνες και φωτογραφίες, ασχολείται με συνεχείς αναφορές και ανταποκρίσεις με το θέμα, ενώ η διεθνής κοινότητα σιωπά και περιμένει να «απολαύσει μπάλα».
Πολλά στοιχεία επίσης υπάρχουν σε ένα κείμενο του 2011, από το contra-info: Θέαμα και γενοκτονία: Το Μουντιάλ του 2014 και οι Ολυμπιακοί του 2016 στη Βραζιλία

Εδώ: http://www.manrecordings.com/2013/06/militant-gentrification-in-rio-de-janeiro/ μπορείτε να δείτε δύο φιλμ μικρού μήκους για την βίαιη εκδίωξη των φτωχών και τον αστικό εξευγενισμό των περιοχών που καταλάμβαναν οι φαβέλες.

Πολλά στοιχεία, αφίσες και εικόνες, στη σελίδα Μουντιάλ Αίσχους. Ευχαριστώ Δε Θα Πάρω, στο facebook

Διαβάστε: Ευχαριστώ, δεν θα πάρω μπαλίτσα με αίμα

Στις 12 Ιούνη διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στην πρεσβεία της Βραζιλίας:

Και όσοι ινδιάνοι έχουν απομείνει, αγωνίζονται εναντίον της καινούργια γενοκτονίας τους


κάτω από τα γήπεδα, κείτονται τα πεθαμένα κορμιά των εργατών

«Η κοινότητά μου θα καταστραφεί εξαιτίας του Μουντιάλ»
«LET ME KICK!», Φωνάζει ο πλούσιος, καθώς ετοιμάζεται να κλωτσήσει μια φτωχή κοινότητα από μια κεντρική, σε μια απομακρυσμένη περιοχή.

mundial-1

This entry was posted in Δράσεις - Ακτιβισμός, Δικαιώματα, Επικαιρότητα, κρατική καταστολή and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε