Μανιταρίτσα, για το Πάσχα και όχι μόνο!

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα εντόσθια και τα άλλα ασαφή και αηδή που βάζουν συνήθως στη μαγειρίτσα, αλλά από τότε που έγινα χορτοφάγος, είχα ένα παραπάνω λόγο να ψάχνω μια χορτοφαγική εκδοχή της! Ιδού λοιπόν, η πεντανόστιμη Μανιταρίτσα! Και καλή Ανάσταση, με το αρνάκι να βελάζει, ήσυχο, στο λιβάδι 😉

(Είναι μια ευέλικτη συνταγή: με λίγη διαφοροποίηση των αναλογιών των υλικών, μπορείτε να την κάνετε να μοιάζει άλλοτε με σούπα και άλλοτε με φρικασέ μανιταριών! Επιπλέον, δεν χρειάζεται μετά να κοπιάζετε για να απολυμάνετε τον πάγκο σας και τις επιφάνειες κοπής από τα εντόσθια… μπλιάξ!)

Υλικά:
–  1200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους και αγαρικά (κοινά ασπρομανίταρα) σε κομμάτια ή κυβάκια
–  5-6 κρεμμυδιάκια φρέσκα
–  2-3 κρεμμύδια ξερά
–  2 μαρούλια (και αντίδια αν έχετε)
–  1/2 κούπα ρύζι καρολίνα (ή 1 κουτ. σούπας για κάθε άτομο)
–  ένα ματσάκι άνηθο κι αν έχετε και λίγο μάραθο
–  αλάτι
–  πιπέρι
–  μπαχαρικά της αρεσκείας σας (βάζω λίγη γλυκιά πάπρικα, μπορείτε να βάλετε και λίγο τσιμένι)
–  ένα κύβο λαχανικών (βιολογικό καλύτερα, γιατί συνήθως δεν έχει γλουταμινικό μονονάτριο!)
–  Ζεστό νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι πρώτα να μαλακώσουν, μετά προσθέτουμε τα φρέσκα κι όταν πιούν το νερό, προσθέτουμε λάδι και τσιγαρίζουμε.

Μουσική υπόκρουση: Simon & Garfunkel, Bridge over troubled water
 

Βάζουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα. Αλατίζουμε λίγο για να βγάλουν το νερό τους και προσθέτουμε 1-2 κούπες ζεστό νερό, τον κύβο λαχανικών και λίγο από τον άνηθο και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

 

Προσθέτουμε τα μαρούλια, λίγο ακόμα ζεστό νερό αν χρειάζεται (και δυναμώνουμε τη φωτιά για λίγο, γιατί μόλις πέσουν τα μαρούλια θα σταματήσει ο βρασμός).

Μουσική υπόκρουση: Simon & Garfunkel, El condor pasa
 

Μόλις τα μαρούλια κοντεύουν να βράσουν κι αυτά, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι και τον υπόλοιπο άνηθο. Αν χρειαστεί,συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Μουσική υπόκρουση: Rory Gallagher, Secret agent
 

Όταν γίνει και το ρύζι, αν θέλουμε, ταχινοκόβουμε τη σούπα με ταχινολέμονο*, αλλιώς την δένουμε με λίγο κορν φλάουρ και προσθέτουμε χυμό λεμονιού. Αυτό ήταν!

Καλή όρεξη!

Μουσική υπόκρουση: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα… 🙂
 
 * Γίνεται σαν το αυγολέμονο, αλλά χωρίς …τύψεις: Χτυπάμε καλά χυμό από ένα λεμόνι με 1-2 κουταλιές ταχίνι, προσθέτουμε ζεστό ζουμί από τα φαγητό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας όπως θα κάναμε και με το αυγολέμονο!

This entry was posted in Βέγκαν, Επικαιρότητα, vegan recipes and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Μανιταρίτσα, για το Πάσχα και όχι μόνο!

  1. Ο/Η Yvonne Papamerkouriou λέει:

    Μόλις την έφτιαξα. Μεγάλη επιτυχία! Καλή Ανάσταση.

    • Ο/Η elsa λέει:

      Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Φέτος έβαλα και ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλινου και της πήγαινε πολύ. Χρόνια πολλά και αναίμακτα!

  2. Ο/Η alejandros λέει:

    γινεται απειρως καλυτερη με αγρια μανιταρια….

  3. Παράθεμα: Μαγειρίτσα vegan « project: 365 vegan days

  4. Ο/Η 365vegandays λέει:

    Φαίνεται τέλεια! Πάω να φτιάξω κι εγώ!

  5. Ο/Η Xanadu λέει:

    χεχε, καλο φαγοποτι!!! 😆

Σχολιάστε